GoldenEye till Nintendo 64

GoldenEye 007 är ett förstapersonsskjutspel utvecklat av Rare och är baserat på Bond-filmen från 1995, GoldenEye. Spelet släpptes exklusivt till Nintendo 64 i augusti 1997. I spelet axlar spelaren rollen som den brittiska underrättelseagenten James Bond när han kämpar för att förhindra ett kriminellt syndikat från att använda ett satellitvapen mot London i syfte att skapa ett globalt finansiellt kaos.

Spelet togs emot mycket väl på marknaden och fick mycket goda recensioner i spelmedia. Spelet såldes i över 8 miljoner exemplar vilket kvalificerade till att bli det tredje bäst säljande spelet till Nintendo 64-konsolen, efter Super Mario 64 och Mario Kart 64.

Gameplay

GoldenEye 007 är ett förstapersonsskjutspel med både spelläge för en person och ett spelläge för upp till fyra spelare. I singelspelarläget spelar man som James Bond genom en serie av nivåer. Varje nivå kräver att spelaren klarar av vissa uppgifter såsom att samla eller förstöra specifika föremål, befria gisslan eller möta karaktärer för att sedan gå vidare till nästa nivå. Vissa tekniska prylar från Bond-filmerna finns med som exempelvis Bonds berömda klocka med laser och en elektromagnetisk funktion. GoldenEye 007 följer handlingen i filmen till stor del men har vissa platser som Bond inte besöker i filmen. Likaså förekommer det vapen i spelet som inte fanns med i filmen, t ex. den gyllene pistolen eller laservapen som vi känner igen från andra Bond-filmer, Mannen med den gyllen pistolen och Moonraker.

Att hålla en försiktig och smygande spelstil är fördelaktigt i spelandet då ljudet från skottlossning lätt drar till sig fiender och aktiverade larm kan kalla på en aldrig sinande ström av vakter. För att undvika att hamna i eldstrid med flera av motståndarna är det till ens fördel att eliminera soldater och säkerhetskameror innan de hinner se eller höra spelaren. Vissa vapen är försedda med ljuddämpare eller teleskopsikten för att underlätta att döda sina fiender diskret. Det finns inget sätt att återfå hälsa i spelet men skottsäkra västar finns som extra skydd.

Multiplayer-läget tillåter två, tre eller fyra spelare tävlar mot varandra i fem typer av tävlingar. Utöver 11 olika banor att välja bland finns det även många karaktärer som kan låsas upp som man sedan kan välja. Ett minne som jag tydligt kommer ihåg från att jag själv spelade GoldenEye 007 med mina bröder var att man inte fick lov att välja Oddjob, om man inte ville bli kallad fegis. Anledningen är att Oddjob var kortare än de andra karaktärerna vilket gjorde det något svårare att träffa honom.